تحولات اوکراین| تقسیم مسئولیت اعضای ناتو در حمایت از کی یف

اعتراف به نابودی اوکراین بدون حمایت آمریکا و ناتو، تعویق سفر فرستاده ویژه ترامپ به کی یف، تلفات ارتش اوکراین طی هفته نخست سال 2025، تایید فرار نظامیان اوکراینی در فرانسه و آخرین بسته کمکی بایدن برای کی یف، از رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.

خبرگزاری تسنیم، یک مقام ارشد پنتاگون شب گذشته، سه شنبه، در یک نشست خبری اعلام کرد که "گروه تماس برای حمایت از اوکراین" قرار است در نشست برنامه ریزی شده خود برای روز 9 ژانویه، نیازهای نظامی نیروهای مسلح اوکراین در عرصه هوا، زمین و دریا تا سال 2027 را تعیین کند.

به گفته وی، گروه های اهداکننده به هشت «ائتلاف بر اساس توانمندی» تقسیم شده اند، که هر کدام مسئول تأمین یکی از جنبه های نیازهای نظامی اوکراین خواهند بود. هماهنگی در داخل هر یک از این زیرگروه ها حداقل توسط دو کشور عضو ناتو انجام خواهد شد.

این مقام وزارت دفاع آمریکا افزود: «رهبران این ائتلاف ها باید نقشه راه هایی را مورد تایید قرار دهند که در آن نیازها و اهداف اوکراین تا سال 2027 در زمینه هایی نظیر تامین نیروی هوایی، خودروهای زرهی، توپخانه، مین روبی، پهپادها، سامانه های یکپارچه دفاع ضدموشکی و ضد هوایی، فناوری اطلاعات و امنیت دریایی مشخص شده باشند.»

در اواخر ماه دسامبر 2024، رسانه ها گزارش دادند که سه کشور عضو ناتو آمادگی لازم برای مقابله با روسیه را ندارند. فنلاند، لتونی و استونی اعلام کردند که بدون مشارکت ایالات متحده قادر به مقابله با روسیه نیستند. روزنامه بریتانیایی "ایندیپندنت" نوشت: «رهبران این سه کشور عضو ائتلاف یادآور شدند که ناتو بدون کمک آمریکا "آمادگی" لازم برای جنگ با روسیه را ندارد و از متحدان خویش خواستند تا به طور چشمگیری هزینه های دفاعی را افزایش دهند.»

این روزنامه یادآور شده بود که پیروزی اوکراین در این جنگ برای این سه کشور عضو ناتو که با روسیه هم مرز هستند، اهمیت زیادی دارد، چرا که به عقیده آنها «اروپا به خوبی مسلح نشده است».

در ادامه می توانید تحولات مربوط به هزار و پنجاهمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

رسانه آمریکایی: توافق ترامپ درباره اوکراین می تواند به اعتبار واشنگتن لطمه بزند

روزنامه آمریکایی "واشنگتن پست" گزارش داده است که در موضوع حل و فصل مسالمت آمیز بحران اوکراین، اعتماد به ایالات متحده و ناتو در معرض خطر قرار دارد و یک توافق نامطلوب برای واشنگتن و کی یف، می تواند اعتبار آمریکا و ائتلاف را تضعیف کند.

این روزنامه تأکید کرده که پذیرش توافق هایی که به نفع روسیه باشد، به منزله عقب نشینی غرب محسوب شده و نشان می دهد که آمریکا و متحدانش در ناتو از اراده و مقاومت لازم برخوردار نیستند. همچنین این وضعیت ممکن است این پیام را منتقل کند که وعده های آن ها تنها تا تاریخ انتخابات بعدی اعتبار دارند. به نوشته این روزنامه، در صورت شکست اوکراین در این درگیری، خشم این کشور متوجه واشنگتن و ناتو خواهد شد.

"واشنگتن پست" همچنین به این واقعیت اشاره کرد که نیروهای مسلح اوکراین با چنان سرعتی نیروهای خود را از دست می دهند که امکان جایگزینی آن ها و ادامه عملیات نظامی را تحت تأثیر قرار داده است. این روزنامه تأکید کرد، کاملاً مشخص است که کی یف بدون حمایت آمریکا و ناتو نمی تواند یک سال دیگر از این درگیری را تحمل کند.

تعویق سفر فرستاده ویژه ترامپ به اوکراین

خبرگزاری "رویترز" به نقل از منابع آگاه گزارش داد که کیت کلوگ، فرستاده ویژه اوکراین در دولت منتخب دونالد ترامپ، سفر خود به کی یف و دیگر پایتخت های اروپایی را تا زمان تحلیف ترامپ در تاریخ 20 ژانویه به تعویق انداخت.

بر اساس این گزارش، اولین سفر نماینده دولت ترامپ به کی یف قرار بود در اوایل ژانویه انجام شود. تیم کلوگ همچنین برنامه سفر به دیگر پایتخت های اروپایی، از جمله رم و پاریس را نیز در دستور کار داشت.

انتظار می رود کلوگ پس از آغاز به کار دولت ترامپ به اوکراین سفر کند، اما هنوز تاریخ دقیقی برای این سفر تعیین نشده است.

در تاریخ 27 نوامبر، ترامپ کلوگ را به عنوان مشاور و فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین و روسیه معرفی کرد. کلوگ خواستار حل و فصل بحران اوکراین از طریق مذاکره است. وی پیشنهاد کرده که باید مسکو و کی یف را متقاعد کرد تا گفت وگوها را از سر بگیرند و برای این منظور وضعیت خطوط مقدم فعلی تثبیت شده و درگیری ها متوقف شود.

تلفات نیروهای مسلح اوکراین در هفته نخست سال 2025

خبرگزاری "ریا نووستی" بر اساس داده های وزارت دفاع روسیه گزارش داد که نیروهای مسلح اوکراین طی هفته اول سال 2025 نزدیک به 13 هزار نظامی و 46 تانک خود از دست داده اند.

طبق اطلاعات وزارت دفاع روسیه، در منطقه درگیری نظامی، نیروهای مسلح اوکراین طی دوره زمانی 1 تا 7 ژانویه، حداقل 9.700 نفر از نیروهای خود را از دست داده اند. علاوه بر این، حدود 2975 نظامی اوکراینی در درگیری ها در منطقه کورسک روسیه کشته شده اند. همچنیندر طول این هفته، نیروهای نظامی روسیه در جریان درگیری ها 17 تانک، از جمله پنج تانک لئوپارد ساخت آلمان را منهدم کردند. همچنین، در این بازه زمانی، 29 تانک دیگر در مناطق مرزی کورسک نابود شدند.

علاوه بر این، طبق گزارش وزارت دفاع، در تاریخ 2 ژانویه، سامانه های دفاع هوایی روسیه یک جنگنده سوخو-27 اوکراین را سرنگون کردند و در 5 ژانویه، جنگنده های نیروی هوایی روسیه یک جنگنده میگ-29 نیروی هوایی اوکراین را منهدم کردند.

برنامه بایدن برای اعلام یک بسته بزرگ کمک به کی یف

خبرگزاری "آسوشیتد پرس" گزارش داده است که دولت جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده قصد دارد از یک بسته بزرگ کمک به کی یف رونمایی کند.  مقامات دقیقاً مبلغ این بسته را اعلام نکرده اند، اما یادآور شده اند که این بسته کمکی، احتمالاً «قابل توجه» خواهد بود.

با این حال، به گفته آن ها، این بسته شامل کل مبلغ باقی مانده از بودجه 4 میلیارد دلاری تصویب شده توسط کنگره برای اوکراین نخواهد بود. انتظار می رود که «بیش از چند میلیارد دلار» باقی بماند که ممکن است دولت آینده دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، در صورت تمایل بعدها به اوکراین ارائه کند.

یکی از مقامات وزارت دفاع به این خبرگزاری اعلام کرد که بسته کمک موردنظر قرار است روز پنج شنبه اعلام شود و منابع آن از ذخایر موجود تأمین خواهد شد تا بخش عمده ای از تسلیحات وعده داده شده قبلی پیش از مراسم تحلیف ترامپ به اوکراین تحویل داده شود.

اختصاص 30 میلیون دلار برای رفع نیازهای دفاعی اوکراین توسط ایسلند

ایسلند 30 میلیون دلار کمک مالی برای نیازهای دفاعی به اوکراین ارائه کرده است. این موضوع را آندری سیبیگا، وزیر امور خارجه اوکراین، در کنفرانس خبری مشترک با همتای ایسلندی خود اعلام کرد.

سیبیگا گفت: «میزان کمک هایی که از طرف ایسلند تاکنون به طور مشخص برای نیازهای دفاعی به طرف اوکراینی ارائه شده، 30 میلیون دلار است.»

وی همچنین افزود که با وزیر امور خارجه ایسلند درباره امکان افزایش تولیدات نظامی گفت وگو کرده است.

پیش از این فلوریان فیلیپو، رهبر حزب فرانسوی "میهن پرستان" پیش بینی کرده بود که اتحادیه اروپا ممکن است به زودی حمایت نظامی از اوکراین را متوقف کند، زیرا منابع مالی خود را برای پوشش هزینه های کی یف به اتمام رسانده است.

تأیید فرار نظامیان اوکراینی در جریان آموزش در فرانسه

میخائیل دراپاتی، فرمانده نیروهای زمینی اوکراین اعتراف کرد،  مواردی از فرار برخی از نظامیان تیپ 155 نیروهای مسلح اوکراین موسوم به «آنا کی یف»، که در حال آموزش در فرانسه بودند، واقعاً رخ داده است.

وی شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی ملی گفت: «برخی موارد فرار واقعاً اتفاق افتاده است. از نظر من، این موارد قابل انتقاد هستند و می توانستند در سطوح مختلف مدیریت به طور محلی جلوگیری شوند.»

این فرمانده اوکراینی تعداد دقیق نظامیانی را که خودسرانه محل خدمت خود را ترک کرده اند، مشخص نکرد.

روز گذشته، خبرگزاری "آسوشتیدپرس" گزارش داد که وزارت دفاع فرانسه موارد فرار دهها نظامی اوکراینی از تیپ 155 را در جریان آموزش در این کشور اروپایی تأیید کرده است. در این گزارش اشاره شده که این نظامیان اجازه ترک پادگان محل آموزش خود را داشتند، بنابراین فرار آنها در فرانسه به عنوان جرم شناخته نمی شود.

کی یف مدعی آغاز روند بازگشت پناهجویان شد

آلکسی چرنیشوف، وزیر وحدت ملی اوکراین اعلام کرد که کی یف روند بازگشت شهروندانی که در خارج از کشور به سر می برند، را آغاز کرده است. وی مدعی شد که پناهجویان اوکراینی می توانند به صورت داوطلبانه به کشور بازگردند و هیچ گونه اقدام اجباری علیه آن ها اعمال نخواهد شد.

این وزیر در یک برنامه تلویزیونی گفت: «ما روند بازگشت اوکراینی ها به خانه را آغاز کرده ایم. باید بگویم که این بازگشت کاملاً داوطلبانه خواهد بود و هیچ اقدامات اجباری در کار نخواهد بود.»

چرنیشوف یادآور شد که در حال حاضر 20 تا 25 میلیون اوکراینی در خارج از کشور زندگی می کنند و 32 میلیون نفر در خاک اوکراین هستند. با این حال، او هیچ جزئیاتی درباره این روند بازگشت ارائه نکرد.

در ماه دسامبر، رسانه ها گزارش دادند که کی یف تمایل دارد حمایت اتحادیه اروپا از پناهجویان اوکراینی متوقف شود تا آنها مجبور به بازگشت به کشور خود شوند. همچنین گزارش شده بود که اوکراینی های مقیم خارج اعلام کرده اند تا زمانی که اوضاع در کشورشان تثبیت نشود، قصد بازگشت ندارند.

تردید  اسلواکی در حمایت از عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا

حزب «صدای سوسیال دموکرات»  (Hlas-SD) اسلواکی با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که این کشور نسبت به ضرورت حمایت از تلاش های اوکراین برای عضویت در اتحادیه اروپا به دلیل توقف انتقال گاز از سوی مقامات کی یف، ابراز تردید کرده است.

در این بیانیه آمده است: «اگر آقای زلنسکی بخواهد این رویکرد را در قبال اسلواکی ادامه دهد، این سوال مطرح می شود که آیا اسلواکی همچنان باید از عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا، که بر اصول همبستگی و مشارکت استوار است و این رفتار با آن مغایرت دارد، حمایت کند؟»

نمایندگان این حزب در پارلمان همچنین یادآور شدند که اسلواکی کمک های نظامی، سیاسی و انسانی به اوکراین ارائه کرده و با این کار، مشارکت واقعی خود را نشان داده است. بر این اساس، براتیسلاوا انتظار دارد که کی یف نیز در زمینه انتقال گاز، سطح مشابهی از احترام و همکاری را نشان دهد.

هشدار درباره وضعیت دشوار اقتصاد اروپا به دلیل اقدامات اوکراین

پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه و روابط اقتصادی خارجی مجارستان روز گذشته اعلام کرد که اوکراین بار دیگر اقتصاد اروپا را در وضعیت دشواری قرار داده با توقف ترانزیت گاز روسیه از اول ژانویه، منجر به افزایش 20 درصدی قیمت سوخت در اروپا شده است.

وی اشاره کرد که افزایش مداوم قیمت گاز در اروپا، عمدتاً به دلیل اقداماتی است که به طور مصنوعی عرضه گاز طبیعی را کاهش می دهند، از جمله تحریم ها، حذف منابع انرژی به دلایل سیاسی و همچنین مسدود کردن مسیرهای خاص ترانزیتی است. سییارتو افزود: «آخرین رویدادی که به افزایش قیمت ها منجر شد، توقف ترانزیت گاز روسیه از سوی اوکراین به اروپا از طریق خاک این کشور بود. از اواسط دسامبر، زمانی که مشخص شد اوکراین این مسیر ترانزیتی را مسدود خواهد کرد، قیمت گاز طبیعی در بازار اروپا 20 درصد افزایش یافت.»

او تأکید کرد که تصمیم اوکراین برای توقف ترانزیت گاز منجر به افزایش مجدد قیمت ها شده و مشکلات جدیدی در زمینه رقابت پذیری برای اروپای مرکزی و کل اتحادیه اروپا را بوجود خواهد آورد.

آمادگی لهستان برای افزایش صادرات برق به اوکراین

وزیر اقلیم و محیط زیست لهستان، پائولینا هنینگ-کلوچکا، در مصاحبه ای تلویزیونی اعلام کرد که این کشور آماده است فروش برق به اوکراین را افزایش دهد، به شرطی که اوکراین رسماً چنین درخواستی را از ورشو داشته باشد. او گفت: «لهستان می تواند فروش برق به اوکراین را افزایش دهد، اما به شرطی که اوکراین این تمایل را نشان دهد.»

وزیر با اشاره به اینکه اپراتور لهستانی آماده است حجم تأمین برق به اوکراین را افزایش دهد، افزود: «اپراتور ما آماده است، تنها سوال این است که آیا اوکراین مایل به استفاده از این امکان خواهد بود یا خیر.»

توصیه نخست وزیر گرجستان به ماکرون: به جای دروغگویی، به اوکراین توجه کنید

ایراکلی کوباکیدزه، نخست وزیر گرجستان، به امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، توصیه کرد که به جای اینکه درباره گرجستان و روسیه دروغ بگوید، توجه خود را به اوکراین معطوف کند.

این واکنش پس از اظهارات ماکرون درباره دخالت روسیه در انتخابات پارلمانی گرجستان مطرح شد و کوباکیدزه تأکید کرد که ادعای رئیس جمهور فرانسه را دروغ می داند و به وی توصیه کرد که روی اوکراین تمرکز کند، «کشوری که با اقدامات غرب محکوم به نابودی شده است.»

نخست وزیر گرجستان پیش تر در دسامبر سال گذشته اعلام کرده بود که مشکلات داخلی این کشور پس از امتناع گرجستان از گشودن جبهه دومی علیه روسیه به دستور غرب آغاز شد. به گفته او، نمایندگان «دولت پنهان» آمریکا و عوامل آن در اپوزیسیون گرجستان، از مقامات تفلیس خواسته بودند تا درگیری نظامی را علیه روسیه آغاز کنند تا بتوانند مسکو را تحت فشار بیشتری قرار دهند.

تحولات اوکراین| اعتراف غیرمنتظره بلینکن درباره تسلیح کی یف تحولات اوکراین| اعتراف زلنسکی به افزایش موارد فرار از ارتش تحولات اوکراین| موفقیت های ارتش روسیه در سال 2024

انتهای پیام/

نظرات

captcha